Søkemotor­optimalisering

Hva er SEO?

Om du eier en nettside, og lurer på hva SEO er, eller kan gjøre for din nettside, så er du nå på riktig sted. 

5c5ccf8b-341e-46b9-a11b-31e595738225
WordPress-logotype-alternative-p4xu0cca5m1g1t296fv6vxe9xlqxdc2xkylazl4vge
Elementor
woocommerce

SEO setter kunden i fokus

SEO høres egentlig veldig komplekst ut. Det handler egentlig om to ting. Din kundes behov og skikkelig god kvalitet på alt man gjør. 

SEO er i stadig endring, og i det siste blir det mer og mer tydelig at Google ønsker at deres brukere skal finne nyttig innhold. Skrevet for mennesker, og ikke for å oppnå noe spesielt i søkemotorene. Det er en liten gamechanger. 

 

Et kort historisk perspektiv på SEO

I den teknologiske steinalderen var søkemotorer rene indekser. Løsningen var omtrent adoptert fra bibliotekers katalogisering. 

Etter hvert begynte søkemotorene å utvikle algoritmer. Hvilke sider var mest populære? Og hvordan skal man finne de? 

Det handlet tidlig om lenker. Flere lenker = bra. Så begynte folk å kjøpe lenker i alle retninger. Da var det ikke så bra likevel. Så man skiller på gode og dårlige lenker. 

Så begynte man å kjøpe dårlige lenker på konkurrentene, så ble det også lagt litt bort. 

Stikkord var viktig, riktig ordbruk. I begynnelsen brukte man ofte hvit tekst på hvit bakgrunn, bare for å få inn mer ord. 

Så ble stikkord til «keyword stuffing» 

Du har helt sikkert sett sider med stikkord på repeat? Det fungerer ikke lenger. 

Søkemotoroptimalisering er kontinuerlig evolusjon. 

Økt synlighet

Få bedre synlighet med eksperthjelp

Det du egentlig sitter igjen med er i bunn og grunn flere kunder, og en bedre nettside, som selger mer, til flere. 

Så hva fungerer nå?

Google sin forretningside er egentlig ganske enkel. De ønsker å levere brukerne sine god kvalitet og nyttige nettsider. Er ikke brukerne fornøyd forsvinner grunnlaget for annonseinntekter. 

Med det i bakhånd er svaret egentlig både enkelt og vanskelig. 

Vil du være best, må du være best. 

Derfor gjør jeg dette med din nettside

Det jeg egentlig gjør er å være en erfaren webutvikler med forretningsforståelse og en helt egen evne til å holde meg oppdatert på retningslinjene i søkemotorene.  

Vekst til himmelen?

Hva kan du forvente?

SEO og en webmaster er like viktig for en nettside, som en gartner er for en park. Uten en webmaster så oppstår det feil. Gjerne hundrevis, ikke uvanlig med tusenvis. 

På samme måte som parken forfaller og blir til en ugjennomtrengelig skog. En webmaster vedlikeholder og drifter nettsiden, slik at den er klar til å yte selv om det dukker opp nye oppdateringer fra Google. 

Der Google Ads er snarveien, er SEO den langsiktige, pågående strategien som egentlig bør være en fast rolle.  Hvor fort du får resultater varierer, men det går omtrent som oversikten her viser: 

Noen positive utviklingstrekk
Noen lavthengende frukter kan gi en liten boost. Det er ikke uvanlig med 30-40% vekst. Samtid kan f.eks en ny side gå fra 0 klikk til 5-6 klikk. Så det er ikke slik at det nødvendigvis er ekstreme resultat nå, men ofte merker man en positiv utvikling. Det er alt for tidlig til å vite om utviklingen er sesongbetont eller ikke. 

Men vi ser de første tegnene. 

Dødens dal
Det er her «misfornøyde kunder» sier opp, uansett hvilket byrå de velger. Resultatene uteblir ofte. Om søkeordet ditt rangerer som #98 eller #24 så gir begge deler mer eller mindre 0 trafikk. Det er i denne perioden massene forflytter seg uten å nødvendigvis nå opp i de store kildene for god trafikk. 

Det er like frustrerende for utålmodige SEO eksperter som for markedssjefer som rapporterer null fremgang til en ledergruppe. 

Innhøsting og gode resultater.
Nå begynner søkeordene å tråkke inn i topp 10, noen har posisjonert seg i topp 3, og når vi runder 12 måneder har de aller fleste mellom 30% og 700% økning i trafikken. 

Det er mange nå som vil oppleve 30-40% vekst måned for måned, sammenlignet med året før. I tillegg hopper sidene i snitt mye høyere opp, samt at andelen som blir kunder har en tendens til å øke også. 

Lurer du på hva jeg faktisk gjør? Da kan du lese mer om oppgavene til en Webmaster her.