SEOpp logo
Søk
Merkevarebygging på nett
Selv store tema som merkevarebygging kan brytes ned til noe lite
Hvordan kan du lykkes med en liten begrenset kampanje for sterkere merkevare?
Registrert varemerke illustrasjon

Steve Forbes sa:

Your brand is the single most important investment you can make in your business.

Merkevare­bygging på nett

Blomster i tre
Hvordan få merkevaren til å blomstre på lavt budsjett? Der har vi noen konkrete tips.
Uavhengig av kunnskapsnivå og kapital, så er merkevare­bygging på nett, noe du kan gjøre. Her får du noen tips til hvordan du kan gå frem når du ikke er en stor merkevare.

De aller fleste bedriftene i Norge er små, og mange har ikke noen etablert merkevarestrategi eller guide. Dette er ikke en artikkel full av teori og modeller, men en enkel og smart strategi for deg som ikke har Coca Cola-budsjett. 

Dette går vi igjennom

Utfordringen

Uansett hvilken modell vi studerer så handler det meste om å skape en relasjon og en gjenkjennelse – før du får salget. 

Her er det mange som gjør feil, spesielt gründere med ukjente produkter, tjenester og firmanavn. Man går rett på salg – som et frieri til en ukjent. 

For mange kan merkevarestrategier være kostnadskrevende. Med digital merkevarebygging kan man derimot implementere løsninger som er overkommelige nesten for ethvert budsjett. 

Utfordringen er å lage noe som fungerer uten å bli ruinert.

Salgstrakten

Også salgstrakten kommer i forskjellige modeller, men for enkelthetens skyld skal vi ta noen overordnede linjer. 

Du er ukjent for mange eller noen.

Det første du ønsker er å få oppmerksomhet. Når du handler på nett, kjøper du hos en nettbutikk du kjenner til? Eller er du typen som kaster deg på de nye og ukjente? De fleste velger noe trygt.

Her handler merkevarebygging om å formidle noe om din bedrift. Bli sett og gjenkjent.

Logo, budskap, følelser og farger er stikkord her. Dette kan ikke måles i antall salg. 

Skap nysgjerrighet og interesse. 

Det neste steget er å vise kunden at du har noe å by på. Få frem fordelene og skape en interesse for hva du eller ditt produkt kan gjøre for kunden. Kunden er fortsatt ikke i kjøpsmodus. Hva kan vi gjøre for kunden? 

Ønske og lyst. 

Hvilke problemer løser du? Hvilke behov får kunden tilfredsstilt med ditt produkt? Gjerne hvilke følelser du gir. 

Skape handling. 

Nå er du på salgsnivået – her er målet å få kunden til å kjøpe. Nå kan fokus være produkt og pris. 

Mange vil kjenne igjen dette som AIDA-modellen – og den er dekkende nok for en forenklet artikkel. Du må være kjent med de grove trekkene i mekanikken for å løse utfordringen på en god måte. 

Merkevarebygging handler tradisjonelt om å få brukere til å assosiere bestemte følelser til dine varer og tjenester. Målet over tid er å utvikle en troverdighet og tillitt til ditt budskap og dine løsninger.

Man tenker nesten automatisk på kjente merker – og forstår jo at man ikke kan konkurrere med budsjettene til Burger King eller Pepsi. Det skal ikke være en hindring i dagens digitale marked.

Digital merkevare­bygging gir deg muligheter

En stor andel av oss har ikke massive budsjetter til å kjøre bredt ut. Men nå er det nettopp det å begrense utvalget som er den digitale markedsføringens fordel.

Du kan velge ut hvem du ønsker å nå. Du kan begrense geografisk. Det er mulig å bli godt kjent i Stavanger for en ny merkevare – men krevende å bli kjent i hele Norge.

Og akkurat her ligger mye av essensen.

Begrens og hersk

I kanaler som Facebook, Instagram eller via Google Display Network kan du lett nå 100.000 mennesker og eksponere dem for ditt budskap 8-10 ganger for 45 – 55.000,-

Det vi si at 6 av 108 norske byer vil være dyrere, mens resten vil være litt rimeligere. 

Du kan altså begrense dette til et geografisk sted eller en definert demografi. 

Start med en digital merkevarekampanje som går over noen uker – målet er ikke salg, men å bli kjent igjen. Derfor er det antall visninger som er den mest interessante måleparameteren. 

Brus med fjæra

I neste fase kan du kjøre en kampanje som handler om hva du tilbyr og hva du løser. Du er fortsatt på bedriftsnivå, firmanavn, logo og tjenester.

Det er som frieren som viser frem hva de kan ta med til bords. Fokuser på kunden. For eksempel kunne vi fokusert på “vekst for din lokale nettside” – gjerne med fordelene økt omsetning osv. 

Du kjører dette steget på samme gruppe, like lenge som første trinn. 

Målet er å fortelle om hva du kan løse og hvilke følelser du skaper. Om du vekker interesse nå, så kan det måles på antall klikk. 

Kom med kampanjen

Nå har gruppen sett deg lenge, de vet hva og hvem du er, samt hva du tilbyr. Nå kan du utsette de for produkter og tjenester, tilbud og kampanjer. 

Det er nå du skal selge. Fokuset blir produkter og priser. 

Målet med kampanjen er å gjennomføre salg

I stedet for å måle visninger og klikk, måler du nå antall salg. 

Det er nå det viktig å ha en nettside som konverterer besøkende til kunder.  For om nettsiden i seg selv ikke selger, vil du sitte igjen med lite når kampanjen er ferdig.

Tips: For dere som hører på Shifter sin podcast – så har dere kanskje hørt om Bookis som startet målrettet mot 1 klasserom på 1 skole. (anbefales)  

 

Fordeler med merkevarebygging på nett

Fordelen er at alt er skalerbart, noe som gjør at man kan bryte ned et så stort område som merkevarebygging til små konkrete tips. 

Du kan tilpasse og skalere til ditt område, og ditt budsjett. 

Du kan raskt tilpasse og eventuelt repetere prosessen på en ny gruppe. 

Man kan ta høyere utdanning innen markedskommunikasjon eller merkevareledelse, så som du skjønner er dette et bittelite konkret tips relatert til din nettbutikk – når oppgaven virker umulig eller for stor.  

 

 

Personlig merkevarebygging og Google EAT

E-A-T står for Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness. Oversatt til norsk, Kompetanse – Autoritet og Pålitelighet. (Kan vi kalle det KAP?)

Google ønsker at en nettside skal være til nytte – man skal være en ressurs for leseren. Når jeg deler av min kompetanse så er det (forhåpentligvis) nyttig for deg.

Når siden innehar nok godt og nyttig innhold så vil man bli mer synlig i søkemotorene også. Dette er Google sin mekanikk for å anerkjenne din kompetanse som en autoritet i ditt fagfelt, som viser et godt faglig nivå og er pålitelig.

Med pålitelig menes at man ikke forsøker å rigge systemet, eller lure brukere.

Dette er et hint om å knytte innhold til fagperson, på en konsekvent måte. Har du en profesjon knyttet til din person – så bør dette komme frem. 

Følg opp med å være aktiv på innholdsmarkedsføring og du er på god veg til å lykkes med merkevarebygging.

Oppsummering

Om du har en relativt kjent lokal eller regional merkevare, så kan du kanskje tro at man kan hoppe over trinn 1, og det kan du kanskje – men da må du gjerne vite at du ikke bare er kjent i den bobla du opererer i – for det ser man jo skje også. 

Men bakgrunnen for artikkelen er at man møter mange gründere i denne bransjen – og de hopper rett til trinn 3. Det kan jo gå, men ofte ser vi at de sliter. Når man begynner å snakke om merkevarebygging for bedrifter som snur på hver en krone – så er motargumentet at det er dyrt, vagt og lite målbart. 

Med denne oppskriften kan du måle alt, og du kan skalere det ned til ditt budsjett, så kan du ta bit for bit, og gradvis vokse deg større. 

Trenger du hjelp?
Da trykker du på knappen nedenfor

Eller se vår prisliste her

SEO for ledere

SEO for ledere Alt du trenger for å ta en god beslutning rundt digital markedsføring og SEO spesielt Det SEO handler om Når noen søker

Søkemotoroptimalisering

Denne guiden er for deg som ønsker å forstå mer av søkemotor­optimalisering. Om du ønsker å kjøpe SEO tjenester, så er du på feil side.

Hva er god SEO?

I en verden i konstant forandring, hvor Google står i front for endringene som berører oss, er spørsmålet: “Hva er god SEO?” noe som alltid