Hva er SEO?

Alt du trenger for å forstå faget bedre

Denne siden er for deg som vil lære SEO, eller som ønsker å gå mer i dybden. En virkelig long read. 

Bubbles

Innholdsfortegnelse

Introduksjon - Hva er SEO?

SEO er en rekke teknikker og strategier som implementeres på og rundt din nettside for å øke kvaliteten på din nettside, som igjen belønnes med en bedre plassering i søkemotorene. 

Bruk av fagutrykk: I denne artikkelen kommer jeg til å bruke en del fagutrykk. Disse forklares fortløpende. 

Ønsker du å kjøpe SEO-tjenester? Start med en gratis SEO analyse. 

Hvem er denne artikkelen for? Dette er skrevet for deg som ønsker å gå i dybden. Om du er på jakt etter mer overfladisk SEO informasjon, eller om du ønsker å vite mer om hva SEO kan gjøre for deg, så kan du heller gå til vår SEO side. Denne siden kan fort bli ganske teknisk. Her har jeg forsøkt å gå inn på de fleste aspekter med søkemotoroptimalisering. 

Bakgrunn og historikk

Søkemotoroptimalisering er et fag som kom snikende inn på mange av oss. Vi visste ikke at det var dette vi holdt på med når vi prøvde å gjøre nettsidene mer synlig i AltaVista og Excite. På slutten av 1990-tallet var det mange ulike «søkemotorer» og «kataloger» for å finne nettsider. I Norge hadde vi blant annet Kvasir og Fast. I 1998 ble Google etablert. Uten at det tok av umiddelbart. Men i 2000 ble Google foretrukket søkemotor for en av datidens største nettside: Yahoo. 

Allerede før de inkludert i Yahoo var Google oppe i 500.000 spørringer daglig. I 2004 når veiene delte seg med Yahoo var antallet 200 millioner søk pr dag. I dag håndterer Google ca 8,5 milliarder søkehenvendelser hver dag. Og med det holder de en markedandel på ca 90 % globalt. 

Det har nå også utviklet seg fra å være «katalogbasert» til å begynne med ulike algoritmer for å levere mer «populære» søk og nå på full fart på vei inn i AI. 

 

Min personlige erfaring startet med «LinkExchange» (Lenkebytter), «hvit tekst på hvit bakrunn» og «meta-keywords» – Spesielt var nøkkelordene viktig for AltaVista og Yahoo for deres indeksering og rangering av nettsider. 

Google sin grunnleggende motivasjon

Man forstår utviklingen til Google som søkemotor, når man innser hva de ønsker å oppnå. Forretningsmodellen er å tjene penger på annonser. For at flest mennesker skal se annonsene, så må innholdet de leverer være godt. Google jakter derfor på de beste sidene. Parameterne for hva som er best endrer seg over tid. 

Stikkordenes æra 1995 - ca 2009

Det hele startet egentlig med «Meta keywords» – noe som var viktig i AltaVista. Google stoppet praksisen i 2009. Nøkkelordene var ikke nok til å servere kvalitet.

Holistisk SEO 2020 -

Nå har Google blitt mer opptatt av brukeropplevelsen. Ytelse er viktig. Core Web Vitals er måleparameter for teknisk ytelse. Mobilvennlighet har blitt en fortutsetning. Hvem som har skrevet innholdet er viktig. 

Backlinks & Content is King 2009 - ca 2020

Lenker var også en tidlig faktor. Antall lenker betydde noe. Dette henger fortsatt mye igjen, men nå er kvaliteten viktig. Når antall lenker ble en «ting» så begynte folk å kjøpe lenker. Det treffer jo ikke intensjonen med å «bevise kvalitet. 

Det ble også viktig å produsere mye innhold. Det var ei stund et godt tegn. En levende side. Resultatet ble mye innhold for «søkemotorens skyld» – ikke for leseren. 

Google prøver, SEO-miljøet finner «omveier» – og så justeres det. Slik har det vært lenge. 

Det er mulig å «manipulere» resultater. Dette kaller vi i bransjen «Black hat SEO» – og det anbefales ikke. Når lenker ble viktig, begynte det å dukke opp «lenkefarmer». Du kunne, og kan fortsatt kjøpe mange lenker. Det utsetter i dag bare siden din for risiko. Når Google begynte å «straffe» sider som kjøpte lenker. Begynte de samme med å kjøpe lenker til konkurrentene i stedet. Så i dag er ikke «lenker» like godt vektet. Men omtale og lenker på «respektable» sider er fortsatt bra – det krever derimot noe mer enn bare «å kjøpe lenker» – Da begynner vi å tråkke inn i en ren PR-strategi. 

Min erfaring: Sørg for å bygge kvalitet i alt du gjør. God ytelse, gode bilder. Originalt innhold. Gi Google den informasjonen de ønsker, og vær transparent. Kvalitet vinner alltid. Når man tar snarveier, og Google korrigerer, mister man raskt fotfeste. Mens kvalitet holder stand. 

Hva er det som gjør SEO så viktig?

De fleste velger å spare når de lager en nettside. Mange velger rimeligste tilbyder. Kompetansen til å velge riktig tilbyder er ofte lav. Resultatet er at man ofte sitter igjen med en nettside som er under par. Du er langt ifra alene om dette. 

Når en nettside presterer under potensialet over tid, så blir egentlig prisen for nettsiden «dyrere og dyrere» for hver måned som går. 

Konkurrentanalyse hudpleie graf for trafikk

På bildet over har jeg tatt ut en konkurrentanalyse innenfor området «Hudpleie» som har ganske mange søk. Jeg har ikke gått i dybden på disse nettsidene, og utvalget er tilfeldig – og ment for illustrasjonen sin skyld. 

Når din nettside ikke når opp, eller er usynlig på nett – så går man glipp av svært relevante kunder, som hver dag søker etter dine varer og tjenester. 

De fleste som jobber med SEO kan oppleve en vekst i antall klikk fra 30% til 400 % eller mer for mange kan det også være forskjell på å lykkes, eller å feile. 

En SEO konsulent vet om nettsiden din gjør det godt eller svakt – og vi er kjent med markedsandeler, og hvor vanskelig det er å lykkes. 

SEO er også relativt «dyrt» så vi vurderer alltid om SEO er riktig. For enkelte kan marginene og nisjen være så små, at SEO ikke er veien å gå. Men for 70-80 % så er SEO svært viktig – for å i det hele tatt nå ut til riktig målgruppe. 

Du kan jo tenke selv forskjellen mellom en nettside som har 1000 klikk hver måned og en nettside som har 10.000 klikk hver måned. Tommelfingerregelen sier at det er forskjellen på 20 eller 200 kunder – hver måned. 

Min erfaring: Godt over 90 % av alle nettsider som vi analyserer før vi gjør et salg, underpresterer. Som bedriftsleder så bør du vite om nettsidens potensial. Sjansen er stor for at du ikke vet nok. Alle som har laget siden selv, alle som har fått et byrå til å lage dem, alle som har en venn som lager siden – så lenge det ikke har vært snakket noe særlig om SEO – så underpresterer nettsiden din så og si garantert. Be om en gratis analyse. 

Søkemotorer og Rangering

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hvordan fungerer søkemotorer?

En søkemotor har grovt sett tre «sider» – en front som du ser og bruker. En «crawler» – En slags robot som går fra nettside til nettside, og hopper videre via lenker. Og en «bibliotekar» som analyserer og katalogiserer på en avansert metode. Google opplevde en lekkasje i 2024 hvor det ble avslørt tusenvis av elementer som er med på å plassere din nettside ett eller annet sted i søkeresultatet (SERP – Search Engine Results Page)

Hva er søkeord - skrevet i søkefeltet hos Google Search

Selve søket

Dette kan du nok mye om allerede. Det her er grensesnittet som de fleste kjenner. Folk skriver inn et ord eller en frase og Google serverer ut annonser og resultater. Her kategoriseres resultatene etter betalt og organisk. Betalt plassering er «Shopping Ads», søkeannonser, og andre annonsevarianter hvor man kjøper plasseringen. Organisk er det vi kaller for «gratis trafikk» – selve søkeresultatet. Det er Organisk Søk vi påvirker med SEO. Mens sponset resultat betjenes via Google Ads. I SERP ligger også det vi kaller for «local map pack» som er 3-4 lokale bedrifter. Disse bestemmes ut fra blant annet informasjon som du legger inn i Google Bedriftsprofil

WebCrawler 

Roboten følger lenker og går fra side til side. Her fanges sidene opp, og de får ofte en status: «Oppdaget – ikke indeksert» – Det betyr at Google vet om siden, men at den ikke er synlig i SERP ennå. 
Robotene kan vi i en viss grad styre ved hjelp av kommandoer. For eksempel om den ikke skal indeksere spesifikke sider. Eller om den ikke får lov å følge lenker. Det kan også anbefales hvor ofte roboten skal besøke nettsiden. Vi kan også via diverse «meta-data» (Microdata) gi roboten spesifikk informasjon om nettsiden. Som tittel, FAQ-spørsmål, Priser, Review-rating, Forfatter info m.m. Dette kalles gjerne for meta-data og schemadata. Schema-data kan blant annet gi informasjon om bransjen du opererer i, åpningstider osv. Slik at Google kan kategorisere din nettside på best mulig måte. 

Indexering og algoritmer

Etter at nettsiden er oppdaget så vil siden gjennomgås, analyseres og plasseres inn i søkeresultatet. Helst på topp 100. Og aller helst på topp 3. Det er sjeldent noen sider går rett inn på en topp-plassering. I så fall er det lite konkurranse. Normalt seiler man inn på en lavere plassering, før man klatrer mot toppen. Det er logisk å anta at Google har en mekanisme for å hindre topp-plassering «ut av boksen» – da det kunne blitt misbrukt. 

Når nettsiden er indeksert og plassert første gang, så er det lettere for oss SEO konsulenter å si hvordan det kommer til å utvikle seg. Herfra og ut handler det primært om fremgang. 

SERP gir også varierende resultater både etter søkeintensjon og lokasjon. Så en som sitter i Molde får et annet resultat enn en som sitter i Trondheim. Også innstillingene til selve søket kan gi ulike resultater. Vi som utfører et søk kan velge mellom ulike kriterier som språk, lokasjon, tidsramme m.m.

Søket «Digital Markedsføring» er et godt eksempel på søkets intensjon. Så lenge det primært er studenter som søker etter en utdanning eller kurs, så vil SERP levere utdanningsinstitusjoner stort sett. Så intensjonen kan også endre seg. Om mange nok søker «Digital Markedsføring» og så rett etterpå søker «Digital Markedsføring byrå» – så vil Google oppdage at søkene «raffineres» – gjør de det i stor grad, kan resultatet endre seg. 

Min erfaring: En god analyse vil gi god informasjon på hvilke søkeord og nøkkelord du skal velge å satse på. Man vil sjeldent oppleve å rangere på «alt» eller «mye» og synonymer kan ha ulike betydninger. Derfor er utvelgelsen av ord og fraser svært viktig. 

Google Search Console

Er vi nå inne på den hellige gral? Vel Google Search Console (GSC) er nettsiden hvor vi sender inn data og leser ut resultater. Skal du jobbe med eller forstå SEO så er GSC helt essensielt. 

For å starte med GSC må du logge deg inn og «legge til et område» – Når området er lagt inn må du verifisere eierskap. Det gjøres på en av flere måter. Enten ved å legge til en oppføring i DNS, eller legge inn en HTML kode på nettsiden. Du kan også verifisere eierskapet om du eier en Google Analytics konto som allerede er satt opp mot siden. 

Så fort siden er verifisert, kan du sende inn sidekartet (Sitemap.xml) og i løpet av kort tid vil Google sine crawlere krype igjennom dine sider. 

Det tar normalt ca 48 timer før du ser data i Google Search Console. 
Etter at sitemap er sendt inn tar det en stund før du får se noe som helst. Det kan også ta tid før noe kommer inn på SERP. Igjennom 

Google Search Console Menyvalg

Her er en oversikt over alle menyvalgene i Google Search Console. Klikk på + for å lese litt om hvert punkt. 

Oversikt

Her får du et raskt overblikk. Oppe til høyre ligger også en liten smart lenke til Google Console Insights. Det er en lenke som er verd å klikke på av og til. 

Ytelse

Når Google ikke har fanget opp «nyheter» på siden din så har du valget for ytelse. Det er det samme som «Søkeresultater» – Her kan du filtrere på periode og sammenligne perioder. I tillegg kan du se statistikk for søkeord, sidene, enheter og land. Her pleier jeg først å vurdere fremgang når jeg kan sammenligne siste 3 måneder, med samme periode i fjor. 

Gjennomgang av nettadresse

Her kan du lime inn en nettadresse fra ditt domene for å se status, eller be om ny indeksering. Da beordrer du på en måte roboten til å besøke siden på nytt. Når du lager nytt innhold, er det lurt å legge det inn her. 

Søkeresultater

Som ytelse når Google har oppdaget nyheter. Denne vises ikke før Google plutselig har fanget opp noe av innholdet ditt som en nyhetssak. Da byttes ytelse ut med «Søkeresultater» og «Oppdag» – Google discover er en funksjon som gjør at innhold eller nyheter kan dukke opp i nyhetsvisninger f.eks på Android telefoner o.l. 

Oppdag

Oppdag er resultatene av Google Discover visninger. Her kan du følge med hvilke sider og innhold som oppdages og som vises i andre kanaler enn søk. For at en side skal fanges opp her må innholdet følge Discover Content Policies. 

Sider

Her får du en oversikt over sider som ikke er, og som er indeksert. Du ser også grunnen til at sidene ikke er indeksert. Da har sidene ulik status, og du kan se oversikt på hver status. 

Videosider

Oversikt over sider som har blitt definert som «Videosider» 

Nettkart

Her kan du se oversikt over hvilke nettkart (sitemaps) du har sendt inn, og evt sende inn nye nettkart. 

Fjerninger

Her får du oversikt over sider som er meldt inn for fjerning, og du har mulighet til å fjerne sider selvsagt. 
Her trenger du ikke legge inn sider som er slettet og fått 404 status. Det løser seg selv. Men har du f.eks vært uheldig å poste noe privat, personlig eller ulovlig for den saks skyld, så kan du be om at siden fjernes. Da vil siden gå i karantene i 6 måneder før den slettes permanent fra Google indeksen. Her dukker også sider opp som har blitt flagget som «voksent innhold» 

Sideresultater

Denne siden gir ikke noe data før siden har et visst volum. Da får du oversikt over hvilke sider som yter bra, og hvilke som trenger forbedring. 

Kjernestatistikk for nett

Også her vil du se data om du har nok trafikk de siste 90 dagene. Her vil det gå mer på ytelse på de ulike sidene. Spesielt mot Core Web Vitals signaler som LCP, FCP og TBT

HTTPS

En oversikt over sider med og uten SSL. Altså sider med https:// og sider med http:// 
De fleste sider i dag bruke SSL, men greit å se inn på av og til. 

Brødsmule-navigering

Brødsmuler er en form for navigasjon. Om du har det på din side (noe jeg anbefaler) og det skulle være problemer med dette, så vises problemene her. 

Vanlige spørsmål

Akkurat som Brødsmuler, men for FAQ (Ofte stilte spørsmål) Her kan man opprette FAQ med Schemadata slik at spørsmålene vises av Google – i så fall vil sidene også ligge her, om alt er ok. 

Som de to over, men for søkefelt. Noen nettsider har søkefelt og om disse er valide eller har problem, så finner du det her. 

Videoer

Her vil GSC sjekke videoer og om alt rundt den er ok. Her kan det dukke opp feil som «Manglende felt «thumbnailUrl»» som er en ganske vanlig feil når man bruker video på nettsiden. 

Manuelle handlinger

Om siden din plutselig forsvinner fra nett, så kan det være at siden er «straffet» for noe. I så fall dukker slike advarsler og varsler opp her. Denne siden bør være tom. 

Sikkerhetsproblemer

Her dukker det opp varsler om siden din har vært hacket, utsatt for malware eller at siden er identifisert til å drive med phishing. Dette er også selvsagt en side som skal være tom. 

Eldre: Web Tools

Denne er utilgjengelig for mange. Dette er gamle «Webmaster Tools» og det kan være en funksjon som kan være nyttig her. Men jeg har ikke vært inne her selv på svært lang tid. 

Linker

Her får du oversikt over eksterne og interne lenker på og til nettsiden din. 

Innstillinger

Her kan du legge til brukere. Og her kan du melde flytting når du f.eks bytter domene. I tillegg er det en fin funksjon her som er «gjennomsøkingsstatistikk» – Denne er det greit å følge med på, i tilfelle det dukker opp problemer. 

Min erfaring: Google sine roboter kommer jevnlig innom nettsiden din. Om du har gjort mindre endringer så pleier jeg ikke å be om reindeksering. Har jeg gjort større endringer på siden, pleier jeg å sende inn siden for reindeksering. Det er også lurt å sammenligne år for år for å luke ut evt sesongvariasjoner. 

For de som ønsker å lære mer om Google Search Console, så kan du se videoen over og lese mer om GSC bruk her. 

Integrasjon med Google Analytics i GSC

Under innstillinger kan du velge å knytte sammen GSC med Google Analytics. Dette gir deg bedre innsikt mellom sidene og søkene. Anbefales å sikre at disse er koblet. Fremgangsmåten er så enkel at man ikke kan gjøre noen feil. Gå til innstillinger –> Velg tilknytninger. 

Andre søkemotorer

Det er uten tvil Google som har størst markedsandel. Ca 90 % av all trafikk går via Google sin søkemotor. Men det finnes andre aktører i markedet også. SEO for disse kan avvike noe, men det er sjeldent at man velger å ikke følge Google sine anbefalinger for å gjøre det bedre i en av de andre. 

Bing, Yahoo & DuckDuckGo

 • Bing: Bing er Microsofts søkemotor og den nest mest brukte søkemotoren globalt. Den har et betydelig marked i USA og tilbyr lignende verktøy som Google, som Bing Webmaster Tools, for å hjelpe deg med å forbedre nettstedets synlighet i Bing-resultater.

 • Yahoo: Yahoo bruker Bing’s søkemotorresultater, men har sin egen unike brukerbase. Optimalisering for Bing dekker derfor også Yahoo. Det er viktig å forstå brukeratferden på Yahoo for å maksimere synligheten.

 • DuckDuckGo: DuckDuckGo fokuserer på personvern og sporer ikke brukernes søk. Den har vokst i popularitet blant brukere som er bekymret for personvern. For SEO, er innholdsrelevans og kvalitetslinker også viktige faktorer her, men med et ekstra fokus på brukeropplevelse og tillit.

Baidu og andre internasjonale søkemotorer

 • Baidu: Baidu er den mest populære søkemotoren i Kina, og den har sine egne unike rangeringsfaktorer. For å lykkes på Baidu, er det viktig å ha et nettsted som er hostet i Kina eller et nærliggende land, og som følger kinesiske lover og retningslinjer.

 • Yandex: Yandex er den ledende søkemotoren i Russland. Den har et fokus på lokal SEO, og rangeringsfaktorene inkluderer språk, lokalisering, og brukerengasjement. Å ha russisk-språklig innhold og en lokal tilstedeværelse er viktig for å rangere godt på Yandex.

 • Naver: Naver er den mest brukte søkemotoren i Sør-Korea. Den fungerer som en portal med ulike tjenester, og SEO på Naver krever ofte optimalisering for både søk og Naver’s egne sosiale plattformer og bloggnettverk.

Min erfaring: Bing er ofte interessant i Norge, om man er i B2B bransjen. Årsaken er så enkel at mange bedriftsledere får utdelt en PC og bytter aldri default nettleser eller søkemotor. Dermed er en stor andel av bedriftskunder å finne i Bing. Det er likevel uvanlig å optimalisere for Bing søk – og vi bruker ofte Bing annonser for å nå ut til disse brukerne. 

Ulike deler av SEO oppgavene

SEO er et bredt fag og noen har spesialisert seg på ulike områder. Det finnes bedrifter som utfører nisjeoppgaver, og det finnes personer som er mer all-round (som meg) 

Teknisk SEO

Her går det på alt fra oppsett og ytelse på server, til ytelse av selve nettsiden. Nettsidens ytelse og serverens ytelse henger delvis sammen. 

Sidehastighet og ytelse: Antallet som forlater siden din øyeblikkelig, øker med 32% når siden bruker mer enn 3 sekunder på å laste inn.  Selv om en god server kan tilgi mye, handler det mye om hvordan siden er bygget sammen. Rekkefølge på elementer og små triks for å gjøre siden raskere. Blant annet er bildestørrelser en vanlig synder. I tillegg er det lurt å lære litt om DOM elementer og hvordan det påvirker din nettside.

Mobiloptimalisering: Det er for mange i dag selvsagt. I stadig flere bransjer er majoriteten å finne på en mobil enhet. De siste tre månedene har ca 38 % besøkt denne nettsiden via en mobil. Det er lite. Det er ikke uvanlig med både 70 og 80 % mobilandel. 

Sikkerhet og https: Her er det et område som mange svikter på. De fleste har forstått av https er viktig, men likevel er det både bruk av eksterne javascript m.m. som skaper sikkerhetsproblemer. 

 

Vi jobber mye med optimalisering av kode, og også for å sikre at siden er brukervennlig og føler universell utorming. (WCAG 2.0 standarden) 

On-Page SEO

Her går det på alt fra oppsett og ytelse på server, til ytelse av selve nettsiden. Nettsidens ytelse og serverens ytelse henger delvis sammen. 

Titler og metabeskrivelser er viktige elementer og «microdata» som sendes til Google. Tittelen og metabeskrivelsen vises i ca 80 % av tilfellene i Google sitt søkeresultat. Her er det greit å være klar over at Google kan velge å overstyre deg, om de mener at andre budskap på nettsiden passer bedre. Her er det om å gjøre å være kreativ og selgende på kort plass. 

Scema er det vi kan kalle microdata av innhold som sendes over til Google. Det er en lang rekke med ulike schema’er man kan bruke på innhold. Alt fra informasjon om bedriften, til tjenester, produkter, events, ledige stillinger m.m. Det å benytte slike skjemaer er både viktig og nyttig. 

Sidestruktur og nøkkelord: Nettsidens struktur har mye å si for logisk navigasjon og sammenheng. Sidene må også passe sammen med søkeord og søkeordenes intensjon. Et søk har ulike intensjoner som f.eks informativ, kommersiell og navigasjon m.fl. Det er også greit å unngå at sider konkurrerer med hverandre og skaper det vi kaller for «kannibalisering» – hvor to eller flere sider konkurrerer om samme søkeord. En god søkeordanalyse er fundamentalt viktig før man begynner på et SEO prosjekt. 

Innholdskvalitet: Denne siden må være den beste siden om «Hva er SEO?» som du noen gang har lest for å være nummer 1. Vel ikke helt sånn, men det er lurt å tenke slik. Her går det ikke nødvendigvis bare på korrekt språk og skrivefeil, men også oppsett av overskrifter, hvordan du bruker bilder og hvordan selve innholdet er strukturer. (Og lesbart) 

 

Navigasjon: Hvordan skal vi styre brukeren? Hvordan skal man enklest finne frem? Hvilke lenker skal ligge i navigasjonen? Hvilke lenker skal ligge i footer? I tillegg har jeg også et begrep som jeg kaller kontekstuelle lenker. Dette er da lenker som man kun finner via lenker i eksisterende tekster. 

Det er ganske vanlig å jobbe sammen med både fotografer, grafiske designere og tekstforfattere for å skape det perfekte innholdet. 

Off-Page SEO

Dette er den vanskelige delen av SEO. Det er også en myteomspunnet del, samt en del fallgruver for de utrente. 

Lenkebyggign og Backlinks Lenker fra andre sider er ikke like viktig lenger. Dette henger sammen med historien. Når lenker var viktig, begynte slike som oss å kjøpe de. Når Google kom for å si, at det er ikke det vi mente, så straffet de sider som kjøpte lenker. Da begynte min bransje å kjøpe lenker til konkurrentene i stedet. *kremt* – Dermed ble lenker «nedgradert» som viktig. Backlinks teller fortsatt – men da må du hoste opp en PR kampanje og ende opp med fortjente lenker og lenker fra sider med godt rykte osv. De fleste mindre bedrifter må belage seg på fortjente lenker. Større bedrifter må være forberedt på et litt annet budsjett. 

Sosiale signaler :

Sosiale signaler refererer til aktiviteten på sosiale medieplattformer som indikerer at innholdet ditt blir delt, likt, og kommentert på. Selv om sosiale signaler ikke direkte påvirker søkemotorrangeringer, har de en indirekte innvirkning på SEO. Økt synlighet på sosiale medier kan føre til mer trafikk til nettstedet ditt, flere backlinks, og en økt autoritet. – Økt aktivitet på nettsiden er også et signal som Google klarer å fange opp, 

 • Deling og Engasjement: Når innholdet ditt blir delt på sosiale medier, øker sjansen for at flere ser og besøker nettstedet ditt. Høyt engasjement, som likes, kommentarer, og delinger, signaliserer at innholdet ditt er verdifullt og relevant.

 • Merkevarebygging: Aktiv tilstedeværelse på sosiale medier hjelper til med å bygge merkevarekjennskap og autoritet. Jo mer gjenkjennelig og pålitelig merkevaren din er, desto mer sannsynlig er det at andre nettsteder lenker til deg.

 • Trafikk: Sosiale medier kan være en stor kilde til trafikk. Når flere besøkende kommer til nettstedet ditt gjennom sosiale kanaler, kan det øke tid brukt på siden og redusere bounce rate, som begge er positive signaler for søkemotorer.

 • Indirekte lenkebygging: Innhold som blir populært på sosiale medier, har større sannsynlighet for å bli oppdaget av bloggere og journalister, som kan lenke til det fra sine egne nettsider. Dette skaper naturlige backlinks som er verdifulle for SEO.

For å maksimere effekten av sosiale signaler, er det viktig å ha en klar strategi for innhold på sosiale medier, inkludert regelmessige oppdateringer, engasjement med publikum, og promotering av innhold som er spesielt relevant og delbart. Samspillet mellom off-page SEO elementer, som linkbygging og sosiale signaler, bidrar samlet til å forbedre nettstedets synlighet og rangering i søkemotorresultater. Men for å lykkes her går man ut av fagområdet til en SEO ekspert og over til fagområdet for sosiale medier eksperter. 

Min erfaring: Når man bruker tid på å produsere spesielt dypt og godt innhold, så får man også lenker i retur. Min egen «sosiale medier liste» som du så en lenke til over – har blitt sitert i en masteroppgave og på flere blogger. Det går fort en uke å lage slikt innhold – men det er også verd det. 

Innhold og strategier

Det er vanskelig å lykkes med SEO, uten en plan. Verken innholdet eller hva man skriver om trenger å være tilfeldig. Alt kan planlegges i forkant. Igjennom en søkeordanalyse får vi ofte sett både hva som bør være en side, og hva som kan være artikler. 

Det er også en endring her i nyere tid som er greit å være klar over. Nå er ikke volumet like viktig som kvaliteten. Det er bedre med 5 skikkelig gode enn 50 halvgode artikler. Det gjør noe med planleggingen og kapasiteten. 

Søkeordanalyse

SEO søkevolum eksempel liste

En søkeordanalyse avdekker ganske mye. Både ordbruk, søkevolum, vanskelighetsgrad og søkets intensjon. Men også hva slags type innhold er foretrukket for det spesifikke søket. Ved hjelp av ulike verktøy og metoder vil vi ende opp med en lang liste med muligheter. 

I jakten på søkeord, undersøker vi også konkurrenter for å se hva de rangere på, hvilke vi kan «kuppe» og hvor det kan være lurt å heller fokusere på synonymer eller mindre vanskelige fraser.  Dette er så viktig at vi alltid tilbyr en grunnleggende SEO analyse, helt gratis. – Ikke bare for at det skal være et lavt steg for å selge inn, men fordi vi raskt forstår om SEO faktisk har noe for seg, for din nettside. 

Verktøy for søkeordanalyse

Når du eller vi skal utføre en søkeordanalyse så bruker vi en rekke forskjellige søkeord. Jeg personlig liker å ha tilgang til kundens Google Search Console, for å se hva de allerede blir funnet på, og jobbe med å tette gapet. I tillegg bruker vi avanserte analyseverktøy som SE Ranking, Ahref, SEMrush m.m – Men det er også vanlig å sjekke ut konkurrentene – og en konkurrentanalyse er like viktig for å finne søkeord. Noe så banalt som en synonymordbok og en sjelden gang lokale ord og uttrykk må hentes inn. 

I jakten på søkeord, undersøker vi også konkurrenter for å se hva de rangere på, hvilke vi kan «kuppe» og hvor det kan være lurt å heller fokusere på synonymer eller mindre vanskelige fraser.  Dette er så viktig at vi alltid tilbyr en grunnleggende SEO analyse, helt gratis. – Ikke bare for at det skal være et lavt steg for å selge inn, men fordi vi raskt forstår om SEO faktisk har noe for seg, for din nettside. 

Vi kommer litt tilbake til ulike SEO verktøy senere. 

Long-tail og Short-tail nøkkeord

«Nøkkelord» er en short-tail, mens long-tail søkeord er «Hvordan bruke nøkkelord for bedre synlighet på nett» 

Forskjellen ligger både i søkevolum og vanskelighetsgrad – men samtidig kan det også være ekstremt spesifikk – og med det ha høyere konvertering av nettsurfere til å bli kunder. 

«Gaveideer til menn 50 under 5000,- » – Dette kan ha betydelig færre søk, men de få som utfører søkene er gjerne på jakt etter noe spesifikt. 

Long tail søkeord kan også gi ideer til artikler som støtter hovedinnholdet. 

 

Innholdsstrategi

En innholdsstrategi trenger ikke være avansert. Det kan gå fra så lite som en «innholdsplan» til en fullskala publiseringskalender. Det viktigste er at det er forankret i en søkeordanalyse + en behovsanslyse for informasjon til kunden. Det er ikke slik at alle alltid søker etter alt de trenger å vite. 

Innholdskalender og frekvens

60c9c846 582c 4b5f 8077 f20486313b76

Igjennom høsten 2023 begynte Google å fokusere mer på kvalitet enn kvantitet. «Skriv for mennesker, ikke for søkemotorer» – Content is King fortsatt, men det trenger ikke være så ofte. Dette er en liten «gamechanger» – hvor mitt eget eksperiment viser at «å skrive bare for mennesker» – raskt kan senke trafikken betydelig. Om det er feil, eller riktig er en annen diskusjon. 

Når man lager en innholdskalender kan det være lurt å starte med å markere spesielle dager og høytider som kan være relevante. For eksempel kan FN dagene være en inspirasjon. Verdensdagen for Tunfisk er 2.mai – for en fiskeforhandler kan det ha betydning for innholdet. 

Det kan være lurt å tenke på sesongene, og eventuelle budskap som skal inn både på nettsiden og eventuelt i annonser. En innholdskalender trenger ikke kun dekke nettsiden, men også dekke både twitterinnlegg, linkedin-poster og facebook-innlegg m.m.

Også annonser og kampanjer kan legges inn i en innholdskalender. 

 

Typer innhold

Innlegg, sider, eviggrønt, blogginnlegg, nyheter og events. Innhold har mange ulike navn og funksjoner. Det som mange ikke vet er at det er forskjell på en nyhet og en artikkel. Det er nesten ingen nettsider som skiller ut nyhet som noe eget – men det bør man altså gjøre. 

Innleggg vs Sider er en vanlig problemstilling i for eksempel WordPress. Et innlegg er en artikkel, nyhet, event, mens en side er «fast inventar» som personvern, kontakt oss, fremsiden, om oss osv. Sider som i utgangspunktet har samme funksjon eller er like over lengre tid. Innlegg kan være korte i varighet, selv om jeg anbefaler å skrive innhold som ikke lett går ut på dato. 

Innhold for SEO og innhold for salg kan være to ulike ting. For eksempel kan man ha unike landingssider for annonser, og egne sider som skal tiltrekke organisk trafikk fra søkemotorene. Landingssider er ofte nevnt, men jeg bruker oftes ordet landingsside i forbindelse med betalt annonsering – selv om det teknisk sett er en side hvor brukeren «lander» etter å ha utført et søk eller et klikk. Sider som brukes kun for annonser kan være satt som «noindeks» 

Noindex og index er to ulike innstillinger for sider. Noindex kan brukes på sider som ikke skal inn i søkemotoren. Her kan det være handlekurv, innloggingsider. Sider som er nyttige for brukere, men som skaper kannibalisering. Og sider som skal inn i søkemotoren har settingen «index» – Dette er kommandoer for robotene om de skal sende innholdet til Google eller ikke. 

Sider for engasjement og sosiale medier er også nyttig. Det er ikke slik at ALT innhold man skal produsere MÅ ha et søkevolum. Av og til er det også lurt å skrive artikler og innhold som er ment for å deles i sosiale medier. Her kan det være lurt å vurdere om man skal ha noindex eller ikke. Det skader ikke å indeksere noe, ingen leter etter – men det bør ikke være for mye av sånt. 

Bloggartikkel vs nyhet er også en ting å tenke på. Vi nevnte Schema tidligere. Et blogginnlegg har et blog schema, en artikkel har article og en nyhet har news. I tillegg har man også «how to» og «recipe» og «website» – Det er svært mange schema, som gjør at man bør tenke godt igjennom hvilken type side man har, og hvordan man kategoriserer det. 

Eksternt innhold er nyttig, og kan være artikler som skrives direkte på LinkedIn, som sosiale media-poster eller som artikler på medium.com eller i andre publikasjoner. 

Min erfaring: Det er ganske vanlig å opppleve at kunder har valgt helt feil ordbruk. Det nettsiden tilbyr, og det kunden søker kan i mange tilfeller være fundamentalt forskjellige. Et kjerneeksempel finnes innen plastisk kirurgi, hvor de kan tilby liposkulptur, mens kunden søker etter fettsuging. Eller at kunden selger overnatting, mens kundene søker etter opplevelser. 

E-EAT og YMYL prinsipper

E-EAT og YMYL er to uttrykk som alle innen SEO kommer over. Dette har med hvem som skriver hva og hvor. 

 • Experience (Erfaring)
 • Expertise (Ekspertise)
 • Authoritativeness (Autoritet)
 • Trustworthiness (Tillit)

Dette handler altså om forfatteren av innholdet. Forfatteren kan være en person eller en organisasjon. Men det er noen indikatorer at det kan være lurt å være ekspert in person

Your Money or Your Life handler om selve nettsiden. Og betyr sider som omhandler økonomi og helserelatert innhold. Logikken er egentlig tydelig. Om du skal igjennom kirurgi, eller søker etter symptomer så bør resultatet være skrevet av fagfolk. Feil økonomiske råd kan fører mennesker inn i trøbbel. Så denne type nettsider er mer avhengig av transparens og E-EAT, men E-EAT prinsippene følger inn i resten av SEO universet også – uavhengig av tema. 

Hvordan styrker vi E-EAT på nettsiden?

Å styrke E-EAT (Erfaring, Ekspertise, Autoritet og Tillit) på nettsiden er essensielt for å bygge troverdighet og sikre høyere rangering i søkemotorresultatene. Her er noen konkrete tiltak for å forbedre hver av disse komponentene:

Erfaring
 1. Brukerhistorier og casestudier: Del detaljerte casestudier og brukerhistorier som viser hvordan dine produkter eller tjenester har hjulpet andre. Dette gir en praktisk demonstrasjon av erfaringen din.
 2. Bilder og videoer: Inkluder bilder og videoer fra virkelige prosjekter, hendelser eller kundeopplevelser for å vise din erfaring visuelt.

Ekspertise
 1. Publiser kvalitetsinnhold: Produser og publiser innhold som viser din dybdekunnskap innen ditt fagfelt. Dette kan være artikler, e-bøker, hvitbøker eller guider som gir verdi til brukerne.
 2. Sertifiseringer og kvalifikasjoner: Vis fram relevante sertifiseringer, kvalifikasjoner og priser som demonstrerer din ekspertise. Dette kan inkludere akademiske grader, bransjesertifikater eller anerkjennelser fra autoritative organisasjoner.

Autoritet
 1. Backlinks fra autoritative kilder: Sikre backlinks fra velrenommerte og relevante nettsteder. Dette kan oppnås gjennom gjesteblogging, samarbeid eller PR-arbeid.
 2. Sosiale bevis: Inkluder attester, anmeldelser og anbefalinger fra kjente eller respekterte personer og organisasjoner i din bransje.

Tillit
 1. Om oss-side: Ha en detaljert og transparent «Om oss»-side som beskriver din virksomhets historie, verdier, og teamet ditt. Bilder og biografier av nøkkelpersoner kan også bygge tillit.
 2. Sikkerhet og personvern: Implementer sterke sikkerhetstiltak, og vær tydelig på hvordan du beskytter brukernes data. Bruk SSL-sertifikater og vis personvernregler på en lett tilgjengelig måte.

Ved å fokusere på disse tiltakene, kan du forbedre E-EAT for nettsiden din, noe som ikke bare hjelper med SEO, men også bygger et sterkere og mer troverdig forhold til ditt publikum. Det handler om være åpen på hvem man er og vise hva man kan. 

Ulike SEO scenarier og geografi

Hvor du er, og hvor dine kunder er, betyr noe. Geografi spiller en stor rolle. Både strategi, nettside og tilnærming endrer seg basert på hvor kundene befinner seg, og hvor du holder til. I tillegg har det noe å si hva du selv gjør og tilbyr. Her ser vi litt nærmere på de ulike situasjonene hvor SEO kan oppføre seg litt annerledes. 

Lokal SEO

Her kan du lese mer om Lokal SEO, så holder det med korte trekk her. 

Kort fortalt så er lokal SEO for de bedriftene som har kunder i en begrenset geografisk spredning. For eksempel rørleggere og frisører. Her søker også kundene ofte med både søkeord og geografiske navn. 

Anbefaler at du leser videre på lenken i første setning her for å bli bedre kjent med Lokal SEO. 

SEO for kjeder

Noen kjeder har både nettbutikk og mange fysiske lokasjoner. Dette skaper jo en del utfordringer som må balanseres. Men har man utsalgssted rundt om i landet, så er det egentlig litt nasjonal SEO men med lokal SEO x antall butikker. Her bygger også mange feil struktur og for mange er det lurt å gjøre «helt motsatt».  Her ønsker man å fange opp både nasjonale og lokale søk. Det er ikke alltid like enkelt. Utfordringen er å være endringsvillig nok. 

 • Mange tror de konkurrerer najsonalt, mens konkurransen er lokal. Tenk derfor «lokal SEO» der man har avdelinger. 
 • Sett mest fokus på avdelingen, og ton ned det sentrale. 

Nasjonal SEO

Dette er bedrifter som kan ha kunder over hele landet, hvor hovedkontorets lokasjon har liten betydning. Det kan være nettbutikker, telecomleverandører eller andre tjenester som kan utføres online eller hvor man drar til kunden. Et flyttebyrå kan for eksempel enkelt bomme på sin intensjon ved å bli et flyttebyrå som henter og bringer til egen lokasjon, når de like gjerne kunne hentet kunder fra et større område. 

Mobiloptimalisering er viktig for alle, men viktigst når konkurransen er tøff

Flere brukere søker via mobil enn noen gang før, så mobilvennlighet er essensielt.

 • Sørg for at nettstedet ditt er responsivt og laster raskt på mobile enheter.
 • Optimaliser mobilnavigasjonen for å gjøre det enkelt for brukerne å finne informasjon.

Innholdskvalitet

Høykvalitetsinnhold som er relevant for nasjonale målgrupper kan drive organisk trafikk og forbedre SEO-rangeringer.

 • Skap informativt og engasjerende innhold som svarer på brukernes spørsmål.
 • Bruk nasjonale søkeord og inkluder lokale relevante emner for å nå mer befolkede områder. 
 • Konkurransen er tøffere nasjonalt, så innholdet må også «up the game» 

Teknisk må du ha topp ytelse

Tekniske aspekter av SEO er grunnleggende for å sikre at nettstedet ditt kan bli crawlet og indeksert korrekt av søkemotorer.

 • Sjekk og forbedre nettstedets lastetid.
 • Sørg for at nettstedet ditt har en klar URL-struktur og intern lenkestrategi.
 • Pass på at serveren ikke er en flaskehals. Skal du konkurrere nasjonalt må du bruke mer enn 99,- pr måned på en server. 

Bygg nasjonal PR

Backlinks fra nasjonale nettsteder kan styrke sidens autoritet og forbedre rangeringen din i nasjonale søkeresultater.

 • Opprett kvalitetsinnhold som tiltrekker seg lenker fra anerkjente nasjonale kilder.
 • Delta i nasjonale bransjefora og nettverk for å bygge relasjoner og lenker.
 • Tenk også Youtube og videoinnhold. 

Internasjonal SEO

Internasjonal SEO handler om å gå inn i fremmedspråklige markeder enten digitalt eller fysisk. Her må SEO team ofte jobbe med team som behersker morsmålet. Det er følgelig umulig for en som ikke snakker finsk å utføre en søkeordanalyse på Finsk, mens det tekniske kan gode betjenes uavhengig av språk. Internasjonal SEO er fra norske øyne betydelig mer krevende. Konkurransen er tøffere og konkurrentene kan ha store team og dype lommer. Her er det ikke Nasjonal SEO x antall land budsjettmessig.  Kan sammenlignes litt med å kjøre bil, og plutselig oppgradere til formel 1 .

Har man lave budsjetter bør man tenke nisje både i søkeord og geografi, for så å utvide gradvis. 

Bruk riktig hreflang-attributt

Hreflang-attributter hjelper søkemotorer med å forstå hvilke versjoner av siden din som skal vises til brukere basert på deres språk og geografiske plassering. Dette er essensielt for å unngå duplisert innhold og for å sørge for at brukerne ser riktig språkversjon.
 • Implementer hreflang-attributter korrekt i HTML-hodet på dine sider.
 • Angi både språk og region, for eksempel «en-us» for amerikansk engelsk eller «fr-fr» for fransk i Frankrike.

Lokaliser innholdet ditt

Å oversette innholdet er ikke nok; det må også tilpasses lokale kulturelle nyanser og preferanser.
 • Bruk lokale idiomer og uttrykk.
 • Juster innholdet til lokale markedsforhold og kundebehov.
 • Vurder å samarbeide med lokale SEO-eksperter for å sikre at innholdet ditt er kulturelt relevant.

Optimaliser for lokale søkemotorer

Google er ikke den eneste søkemotoren i alle markeder. For eksempel er Baidu dominerende i Kina, og Yandex er populær i Russland.
 • Undersøk hvilke søkemotorer som er mest brukte i ditt målmarked.
 • Optimaliser innholdet i henhold til de spesifikke kravene og algoritmene til disse søkemotorene.

Bruk lokal hosting og ccTLDs

Websider som er lagret lokalt, laster raskere og kan ha bedre ytelse i lokale søkeresultater.
 • Vurder å bruke lokale toppnivådomener (ccTLDs) som .fr for Frankrike eller .de for Tyskland.
 • Alternativt kan du bruke underkataloger (example.com/fr/) eller underdomener (fr.example.com) for å strukturere nettstedet ditt.

Tenk også regionale PR-strategier

Backlinks fra lokale nettsteder signaliserer til søkemotorene at nettstedet ditt er relevant for den spesifikke regionen. Men som nevnt tidligere bør disse så langt som mulig komme via PR. Det kan være lokale kataloger o.l som man har interesse av å få inn lenken inn i.
 • Bygg relasjoner med lokale bedrifter, bloggere og influensere for å få backlinks.
 • Delta i lokale fora og grupper, og skriv gjesteinnlegg på lokale blogger.
 • Få lokal omtale i media

SEO for e-handel

I tillegg til å drive «nasjonal SEO» så er e-handel og nettbutikker noe annet enn tjenester. Alle vil ha nettsider som selger

SEO for e-handel er en kritisk komponent for å drive trafikk til nettbutikken din og øke konverteringer. En vellykket e-handelsstrategi innebærer å optimalisere både produktbeskrivelser og kategorisider, i tillegg til å sikre en smidig og brukervennlig nettbutikk. Jeg går mer i detaljer her om hvordan du kan forbedre synligheten til nettbutikken din i søkemotorene, og dermed tiltrekke flere potensielle kunder.

Produktbeskrivelser

Produktbeskrivelser spiller en avgjørende rolle i SEO for e-handel. Her er noen viktige aspekter å vurdere for å optimalisere dine produktbeskrivelser:

 1. Unikt og beskrivende innhold: Sørg for at hver produktbeskrivelse er unik og gir en detaljert beskrivelse av produktet. Unngå duplisert innhold, da dette kan skade rangeringen. Produktene bør ha ulike egenskaper før de får egne produktsider. 
 2. Bruk relevante nøkkelord: Inkluder relevante søkeord naturlig i produktbeskrivelsen. Dette inkluderer både hovedsøkeord og long-tail søkeord som potensielle kunder kan bruke.
 3. Fordeler og funksjoner: Fremhev de viktigste fordelene og funksjonene ved produktet. Dette hjelper ikke bare med SEO, men gir også kundene en klar forståelse av hva de kan forvente.
 4. Lenker til alternative produkter: Inkluder lenker og anbefalinger til både dyrere og rimeligere produkter. Og også til tilbehør. 
 5. Kundeanmeldelser: Integrer kundeanmeldelser og vurderinger på produktsidene. Dette gir ikke bare tillit til potensielle kjøpere, men gir også nytt innhold som søkemotorene elsker.
 6. Tekniske spesifikasjoner: Hvis relevant, inkludér tekniske spesifikasjoner og detaljer som størrelse, vekt, materialer, og bruksanvisninger. Dette kan tiltrekke søkemotorer og hjelpe kunder med kjøpsbeslutningen.
 7. Tenk kjøpeveiledning: Skriv produkttekstene på en veiledende måte, som om du hadde kunden foran deg. Svar ut eventuelle bekymringer og fortell om anbefalt bruk. 
 8. Produkttester: Har du mulighet til å teste og filme produktene dine i bruk, så er det svært nyttig. Utfordringen kan være å være nøytral, så kanskje bare bruk det på produkter av virkelig høy nytteverdi? 

Kategorisider

Kategorisider er ofte blant de mest besøkte sidene i en nettbutikk, og de spiller en nøkkelrolle i å strukturere innholdet ditt på en måte som både brukere og søkemotorer kan forstå. Her er noen tips for å optimalisere kategorisidene dine. 

 • SEO-vennlige URL-er: Bruk korte, beskrivende og nøkkelord-rike URL-er for kategorisidene. Dette gjør det lettere for både brukere og søkemotorer å forstå innholdet. Her ser jeg ofte mange gjøre feil. Det er også en del systemer som legger på unødige ledd i url-strukturen. Alle ledd bør være nyttige og ha relevant innhold. 
 • Optimalisert kategoritekst: Inkluder en kort, men informativ tekst på hver kategoriside som beskriver hva kategorien inneholder. Dette hjelper søkemotorer med å indeksere siden korrekt.
 • Intern lenkebygging: Sørg for å ha tydelige lenker til underkategorier og relevante produkter. Dette forbedrer brukeropplevelsen og hjelper søkemotorer med å crawle nettstedet ditt effektivt.
 • Bilder og multimedia: Bruk høykvalitetsbilder og relevante videoer på kategorisidene. Optimaliser bildene med alt-tekst som inkluderer relevante nøkkelord. Pass likevel på filstørrelsen på bildene. 
 • Filter og navigasjon: Implementer filtreringsalternativer og navigasjonsfunksjoner som hjelper brukerne med å finne det de leter etter raskt og enkelt. Dette kan også og øke tiden brukerne tilbringer på siden. Noe som er bra. Det du må passe på er urlstrukturen i filter og at ikke alle filtervariantene skal indekseres. Det løses ofte med en canonical url. 
 • Bruk ItemList Schema. Litt avhengig av oppsett så kan man enten bruke Collection Page og/eller ItemList schema.  

Content Based E-Commerce

Enkelte nettbutikker har produkter som har søkeord med «informational»-intensjon. I slike tilfeller kan det være lurt å bygge opp nettsiden som et «magasin» eller i form av artikler, hvor det å kjøpe produktet er en del av artikkelen. Typiske produkter kan være produkter hvor brukere i stor grad søker «inspirasjon». Møbler, Kjøkken, interiør m.m. – Her kan man skrive innholdet i artikkelformat og gi mulighet til å kjøpe produktene fra artikkelsiden. Dette er en annen måte å tenke ehandel på og lite utbredt. 

 • Artikler og Guider: Skriv innhold som engasjerer brukere, og plasser produkter inn i teksten.
 • Video: For mange vil video være en topp måte å formidle noe. 
 • Delbart i SoMe: Denne type innhold er ofte delbart i Some og passer godt med en god SoMe-strategi.
 • Bildegallerig: Gode biler og mange bilder kan være aktuelt for målgruppen. 
 • Hjemme hos artikler er også en fin måte for å vise produktene i virkelige miljøer. 

Stemmesøk og Bildesøk

Stemmeoptimalisering innebærer å tilpasse innhold og nettsider for å møte kravene til stemmesøk som utføres via digitale assistenter som Siri, Google Assistant og Amazon Alexa. Dette krever en fokus på naturlig språk og spørsmålssvar-format. Her er «How to» – «FAQ» og noen andre schema-typer en god ide for å fange opp spørsmål og naturlige svar. Pass på at svarene er korte og konsise. Om de krever en hel artikkel i svaret, så bommer vi. 

Det er også andre elementer her som er viktig, som for eksempel «events» og adresser. Ting som folk kan finne på å spørre om. «Hva skjer i… i kveld». Hvor er nærmeste butikk som selger gressklippere? 

Stemmesøk er stadig mer i bruk og har du glemt å vedlikeholde nettsiden i noen år, så er den trolig utdatert. 

				
					<script type="application/ld+json">
{
 "@context": "https://schema.org",
 "@type": "HowTo",
 "name": "Hvordan optimalisere for stemmesøk",
 "step": [{
  "@type": "HowToStep",
  "text": "Bruk naturlig språk i innholdet."
 }, {
  "@type": "HowToStep",
  "text": "Inkluder ofte stilte spørsmål (FAQ) seksjoner."
 }, {
  "@type": "HowToStep",
  "text": "Bruk strukturerte data for å hjelpe søkemotorer med å forstå innholdet."
 }]
}
</script>

				
			

Bilder har søkeverdi i seg selv

Optimalisering av bilder handler om å forbedre synligheten av bildene dine i søkemotorer som Google Images. Det fordrer at vi da følger beste praksis for bilde-SEO og sikre at bildene dine er relevante, beskrivende og riktig merket.

Skjermbilde fra Google Image Search ved søk etter Sjøørret
google bildesok mobil

Det utføres mange bildesøk hver dag, og det har en verdi å være synlig med dine produktbilder m.m. 

 • Bruk beskrivende navn. mann-fangst-stor-orret.wepb og ikke 2040303050350.jpg. 
 • Tilpass bildestørrelse til visningen på nettsiden
 • Bruk gjerne ulike bilder for mobil og dekstop, som jeg har gjort med fisken over. 
 • Selv om man bør bruke bilder med stikkord, så bør det være relevant, ikke overdriv. 
 • Forsøk å komprimere bildene slik at filstørrelsen er så liten som mulig, uten å forringe kvaliteten. 
 • Det er en stor fordel å bruke unike bilder som du selv har tatt eller laget. 

Min erfaring: Mange har et vagt forhold til både hva de skal presentere og hvem kunden er. Ofte er vi så ivrige i å fortelle hva vi gjør, at vi glemmer hva kundene leter etter. Jeg ser også at mange tar bilder med mobilen og laster de uredigert opp på nettsiden. Resultatet er store bildefiler som gjør nettsiden treg, , bilder er en markant del av dette. 

Analyser og forbedringer

graf utvikling over tid

Søkemotoroptimalisering er et dynamisk fag i stadig endring. Søkemotorene endrer seg. Best Practice endrer seg, og teknologien endrer seg. Din og min nettside må tilpasses til landskapets stadige endringer. Det er derfor viktig at du som SEO ekspert har tid til å holde deg oppdatert. Google oppdaterer sine algoritmer flere ganger i løpet av året, og nye trender dukker opp hele tiden. Det kan også være at analysene dine viser at søkeord også har sesongvariasjoner. Løpende analyser er derfor en essensiell del av SEO. 

 

Her er fem internasjonale nettsteder som er nyttige å følge for å holde seg oppdatert på nyheter innen SEO:

 1. Moz Blog (Moz Blog)

  • Beskrivelse: Moz er en av de ledende aktørene innen SEO-verktøy og ressurser. Deres blogg dekker alt fra grunnleggende SEO-strategier til avanserte teknikker, og gir innsikt i de nyeste endringene i søkemotoralgoritmer, trender og beste praksis.
 2. Search Engine Land (Search Engine Land)

  • Beskrivelse: Search Engine Land er en av de mest respekterte kildene for nyheter og analyser innen søkemotormarkedsføring (SEM) og SEO. Nettstedet dekker nyheter om Google, Bing, algoritmeoppdateringer, og gir veiledninger og råd for å forbedre SEO-strategier.
 3. Search Engine Journal (Search Engine Journal)

  • Beskrivelse: Search Engine Journal (SEJ) er et nettsted som tilbyr dyptgående artikler, guider og nyheter innen SEO, PPC, sosial medier, innholdsmarkedsføring og digital markedsføring generelt. SEJ gir også innsikt fra bransjeeksperter og praktiske råd for markedsførere.
 4. Ahrefs Blog (Ahrefs Blog)

  • Beskrivelse: Ahrefs er kjent for sitt kraftige SEO-verktøy, og deres blogg er en utmerket kilde til detaljerte guider, case-studier og analyser innen SEO og digital markedsføring. Ahrefs Blog gir også praktiske tips for å utnytte deres verktøy til det fulle.
 5. Backlinko Blog (Backlinko Blog)

  • Beskrivelse: Backlinko, drevet av Brian Dean, er en anerkjent kilde for avanserte SEO-taktikker og strategier. Bloggen fokuserer på konkrete casestudier, omfattende guider og praktiske tips for å forbedre rangeringen i søkemotorer. Backlinko er spesielt kjent for sine dyptgående analyser og actionable insights.

Disse nettstedene tilbyr en bred dekning av SEO-nyheter, trender og teknikker, og er uvurderlige ressurser for alle som ønsker å holde seg oppdatert innen feltet. I tillegg er det greit å sette seg inn i Google sin endringshistorikk

Nyttige SEO Verktøy

Vi som jobber med SEO bruker flere ulike verktøy for å få et så godt bilde som mulig. 

 • SE Ranking
  • SE Ranking er et verktøy hvor du kan utføre konkurrentanalyse, søkeordanalyse, overvåke nettsiden og kjøre «Site Audit» m.m. Dette er mitt mest brukte verktøy
 • Google Search Console
  • Her får vi innblikk i hvilke søk som fører frem til vår nettside. Vær obs på at GSC er ikke nøyaktig data. Men mer et «trendverktøy» – Likevel er det en av de mest nøyaktige verktøyene man har. F.eks vises ikke alltid enkeltsøk, noen ord grupperes m.m. Det er heller ikke live resultater, og de er et par dager på etterskudd. Dette er likevel kilden mange 3.partsverktøy bruker for å hente data inn i sine verktøy. Her ser du søkeord, klikk, snitt posisjon, hvor mange som søker og hvor mange som besøker (CTR, Click Through Rate) m.m. Lurt å sjekke hvilke sider som får søketrafikk og hvilke som må styrkes. 
 • Screaming Frog
  • Er et verktøy som kryper igjennom nettsiden din, og som gir mye nyttig informasjon om sidens struktur. Gratisversjonen scanner 500 sider, noe som er nok for svært mange norske nettsider. Her får man raskt oversikt over sider og siden statuskoder m.m.
 • Google Analytics
  • Selv om det er mye nyttig informasjon her, så bruker jeg personlig dette lite ifm med SEO. Her er det fint å finne de sidene som har 0 trafikk, slik at man kan gjøre noe med disse. Det er omtrent det eneste jeg bruker GA til – I SEO øyemed vel å merke. 
 • Ahref
  • Ahrefs tilbyr omfattende verktøy for å analysere, finne søkeord, konkurrentanalyse og nettstedsovervåking. For meg er dette et sekundært verktøy da SE Ranking dekker alt jeg trenger. Du behøver ikke begge to, men det er alltid kjekt med mer. 
 • SEMrush
  • Også et godt all-round verktøy og foretrukket av mange.  SE-Ranking, Ahref og SEMrush er ganske like og de fleste ender opp med en eller to av disse. 
 • MOZ
  • For mer personlig er MOZ en outsider av foretrukne verktøy. Dette er et mer rent SEO verktøy uten så mye ekstra innen digital markedsføring. Et rimeligere alternativ enn for eksempel SEMrush men med færre funksjoner. 

Det finnes også at en rekke gratis verktøy som er nyttige. 

 • MetaTags.io
  • Et nyttig verktøy for å forhåndsvise hvordan nettsiden ser ut i søkemotorer og når man deler i sosiale medier. 
 • Schema Validator
  • Denne sjekker at schemadataene er riktig på nettsiden. 
 • WhatCMS.org
  • Et nyttig verktøy som gjør at du kan undersøke hvilke CMS en nettside bruker. Her kan du også teste for hosting og for WP plugins. Kjekt å vite. 
 • PageSpeed Insights
  • Her kan du måle hastighet og ytelse. Selv bruker jeg mest Lighthouse i Chrome, men denne gir omtrent samme resultater. Vær obs på at mobildata er emulerte labdata og ikke slik nettsiden oppfattes blant virkelige brukere. 

Ut over dette er både Word og Excel flittig brukt for å sammenligne, notere og filtrere data. Og selvsagt Photoshop for å redigere bilder. Jeg personlig bruker også WayBack Machine for å se om nettsider har endret seg  tidligere, som en forklaring på svingninger i historiske resultater. 

Måling og rapportering

Hvordan måler man resultater innen SEO? Her er det mye å tenke på. For det som kan se dårlig ut, kan være bra, og det som ser bra ut kan være dårlig. Du som SEO rådgiver må forstå forskjellen og kunne forklare det til en kunde. 

Fall i snitt posisjon er en klassiker. Om du har mange nye sider som indekseres, så er det naturlig at siden faller i snitt posisjon, fordi Google nå plukker opp mange flere søkeord hvor du ennå rangerer dårlig. Ingen grunn til panikk, at mer plukkes opp er ofte bra. 

Fall i antall klikk er ikke alltid dårlig. Det kan være sesongsvingninger eller synkende trend i markedet. Det kan også være at nettsiden målretter seg bedre. En nettside kan ha mye trafikk som ikke er relevant, når det justeres kan fall i klikk synke, men andelen som da handler bør øke. 

Variasjon fra dag til dag er helt naturlig. Derfor er det vanskelig å sammenligne en dag med en annen. Jeg bruker stort sett alltid 3 månedersperioder og ser etter trend over tid, sammenlignet med samme periode i fjor. 

Fall etter endring er også ganske vanlig. For de som har fulgt med på SEOpp.no ei stund så har jeg akkurat gjort en massiv «omveltning» av nettsiden. (For å gjøre et eksperiement) – Resultatet er at 90 % av alle klikkene er borte i skrivende stund. Her er det flere faktorer som slår inn. Store endringer kan føre til at nettsiden synker. Dette er nok en spam-mekanisme som brukes for å hindre at man posisjonerer seg med et budskap for så å endre til et annet når man har posisjonen. Små endringer er bedre når du jobber med klienter. 

 

Rapporteringsteknikker

Det er mange måter å rapportere på. Siden det er mange variabler så er det viktig å tenke på måten man presenterer tallene på. 

 • Automatiske rapporter
  • Flere systemer sender automatisk ut rapporter. Her er det nok med en gang pr måned. Det er også viktig at kunden forstår at tallene ikke gir hele historien. 
 • Konkurrentanalyse
  • Dette er ofte en nyttig måte å se an hvordan man ligger an i forhold til andre konkurrenter. Klarer vi å ta igjen? Med litt manuelt arbeid er det også mulig å lage markedandelsrapporter som viser hvor stor andel av trafikken man får. Det må da være på et gitt sett med søkeord. Ellers er det gode muligheter i de fleste verktøyene til å se utvikling over tid, for din nettside og for konkurrentenes nettside. 
 • Narrativ forklaring
  • Gi en fortellende sammenheng til tallene. Ikke bare presenter data, men forklar hva de betyr og hvorfor de er viktige. Dette kan inkludere innsikt i hvorfor en spesifikk strategi har fungert eller ikke fungert, og anbefalinger for fremtidige tiltak. Bruk erfaringen til å gi innsikt og anbefalinger
 • Kvartalsvise eller halvårlige rapportmøter
  • Fra uke til uke, så endrer nesten ingenting seg, og det kan være vanskelig å se utvikling over tid. Da er det bedre å ha statusmøter sjeldnere og man ser tydeligere trender. Får man for eksempel en månedlig oppsummering, så holder det med å ha fysiske gjennomganger eller statusmøter sjeldnere. Dette er tross alt en strategi for vekst i det lange løp. 

Konkurrentanalyser

konkurrenter over tid

Når vi analyserer en nettside så ser vi svært mye informasjon. Også om konkurrentene. Vi vet gjerne mer om din nettside, enn du selv gjør. Uten å ha tilgang til verken backend eller rapporter. 

Konkurrentanalyser er en viktig del av SEO. 

 • Vi kan sammenligne søkeord, og se hva konkurrenten bruker, som vi ikke bruker.
 • Vi kan se hvor konkurrenten får sine lenker ifra
 • Vi ser søkevolum og estimert trafikk.
 • Vi ser Google Ads trafikk, annonser og summer. 

For næringslivsledere så sitter vi på mye interessant kunnskap og innsikt som en leder burde ha kjennskap til. 

Analyser og rapportering skal gi innsikt, og det kan en god SEO rapport gi. Det er ingen fast fasit, da alle har ulike mål. Blant annet ser vi også stadig etter nye muligheter. – Over tid ser vi forslag til nytt innhold, søkeord som ikke er godt nok dekket osv. De fleste artiklene som jeg skriver finner jeg først et søkevolum av interesse, så lager jeg innholdet.  

Vi ser også nye trusler. For eksempel en ny konkurrent. Vi ser når noen starter med SEO eller om konkurrenter får nye nettsider. Dette er en del av det vi skal passe på. I tillegg kommer det også nye «regler» som man må tilpasse seg til, Felles for alt er at kvalitet skal belønnes, måten de gjør det på endrer seg. 

Min erfaring: Svært mange sliter med å forstå SEO og er utålmodige. SEO er langsiktig, og man bør måle resultater mot fjoråret. Det vil si at en SEO rapport betyr lite uten fjoråret å sammenligne med. Det viktigste er en god dialog og forventning og forklaring rundt hva tallene faktisk viser. Ha en realistisk forventning – og forstå at dette er en langsiktig strategi som skal sikre vekst. Da er det vekst vi bør måle, over tid. Mål antall leads, antall salg, mål markedsandel på synlighet. Posisjon og trafikk kan isolert hoppe ganske mye. Og skulle veksten utebli så har det ofte en forklaring. Det kan være nye konkurrenter, fall i markedet m.m. Blant annet så vi hvordan Covid påvirket søkevolum. Høy rente påvirker søkevolum etter både brukte og nye objekter. 

Det kan også være mulig å rapportere på hva som bør gjøres, og hva som er gjort – på den måten vet man at grepene er utført. 

Bli enige om noen få KPI’er som er håndfaste og prøv å overse alle variasjonene. 

Avansert SEO

Intern lenkestruktur

Betydningen av intern lenking

Intern lenking er avgjørende for å etablere en logisk og effektiv navigasjonsstruktur på nettstedet ditt. Det hjelper søkemotorer med å forstå sammenhengen mellom ulike sider og innhold på nettstedet. En god intern lenkestruktur kan forbedre indekseringen, øke sidens synlighet, og forlenge brukernes oppholdstid på nettstedet ved å gi enkel tilgang til relevant informasjon.

Beste praksis for intern lenkestruktur

For å optimalisere intern lenkestruktur bør du følge disse beste praksisene:

 • Bruk beskrivende ankertekster som tydelig viser hva brukerne kan forvente å finne på den lenkede siden.
 • Sørg for at viktige sider er lett tilgjengelige fra hovedmenyen eller forsiden for å gi rask tilgang til nøkkelinformasjon.
 • Bruk hierarkiske strukturer med hoved- og undersider for å organisere innholdet logisk.
 • Unngå å ha for mange interne lenker på én side, da dette kan virke overveldende og uoversiktlig for både brukere og søkemotorer.
 • Oppdater regelmessig interne lenker for å unngå brutte lenker, som kan skade brukeropplevelsen og SEO-resultatene dine. (301 lenker eller 404 lenker, hvor målet er flyttet eller slettet) 

Brukeropplevelse og SEO

UX (User Experience)

Brukeropplevelsen (UX) spiller en stadig større rolle i SEO. Et nettsted som er enkelt å navigere, visuelt tiltalende, og raskt lastende vil sannsynligvis rangere høyere i SERP. Fokus på UX innebærer å optimalisere nettstedets design og innhold for å møte brukernes behov og forventninger. Dette inkluderer brukervennlige menyer, mobiloptimalisering, raske lastetider, og tydelig og engasjerende innhold.

Universell utforming

Universell utforming handler om å gjøre nettstedet tilgjengelig for alle brukere, inkludert de med funksjonshemninger. Dette kan innebære bruk av alt-tekster for bilder, tydelig kontrast mellom tekst og bakgrunn, og muligheten for å navigere nettstedet med tastaturet. Å sikre at nettstedet er universelt utformet kan ikke bare forbedre brukeropplevelsen for alle besøkende, men også bidra til bedre SEO-ytelse ved å oppfylle tilgjengelighetsstandarder som søkemotorer verdsetter. (WCAG 2.0) 

Fremtiden for SEO

Som du forstår så har SEO en stor kompleksitet. Det eneste vi kan være sikre på, er at det kommer endringer. Nå er både AI og maskinlæring på vei, i full fart inn i vår bransje. Vi ser konturene av det allerede, og har fått en digital makker i blant annet ChatGPT. SEO i en eller annen form vil nok leve videre, men det er et fag i stor endring – vi som jobber fulltid med dette, bruker en stor del av vår dag til å holde oss oppdatert. Vi må derfor også prise våre tjenester slik at vi har tid til å følge med – det er tross alt en svært viktig del av jobben. 

Slik kan du bruke AI inn i SEO i dag.

Tekster og innhold

ChatGPT er for meg en viktig sparrignspartner. Og jeg bruker den flittig. 

 • Inspirasjon og ideer. 
 • Slå sammen flere like sider til en. 
 • Sammenligne sider for å finne ut hva en tekst mangler. 
 • Få forslag til metatekster
 • Skrive oppsummeringer. 
 • Forslag til innholdstruktur

Selv om kunstig intelligens kan lage all tekst, så bruker jeg det selv, kun som inspirasjon – så skriver jeg teksten selv. Det kan være enkelte avsnitt o.l. som blir brukt. Men da er det godt lest over. 

Bilder

På min side om SEO for næringslivledere, har jeg brukt kun KI til å generere bilder og illustrasjoner. Jeg har valgt å legge alle bilder på en tegneseriestil – og bildene kan genereres ut av en tekstbeskrivelse i redigeringsprogrammet jeg bruker på denne nettsiden. 

Har skal jeg tenke ut teksten: «Et bilde som illustrerer bruk av foto laget av kunstig intelligens på nettsider»

Resultatet: 

Bilde generert av AI for å vise hvordan bilder kan bli

Oppsummering

Nå har vi gått over de fleste aspektene med SEO. Selv om faget er stort og bredt så er det noe man kan lære seg. Begynn med å følge de trinnene som du allerede forstår. Så vil du lære mer og mer avanserte teknikker etterhvert. Om du leter etter en spesifikk fagkompetanse som er nyttig, så er det en fordel om du er webutvikler. Men du kan også lykkes godt med SEO som ren tekstforfatter. Da trenger du i så fall hjelp med det tekniske. 

Facebook
LinkedIn
X
Threads